AcroYoga Antwerp 'FAQ'

 1. Wat is AcroYoga

 2. Voor wie is AcroYoga

 3. Vanwaar komt AcroYoga

 4. Moet ik een partner hebben voor AcroYoga

 5. Ben ik te zwaar of te licht voor AcroYoga

 6. Ben ik te stijf of te flexibel voor AcroYoga

 7. Is er een perfect AcroYoga lichaam

 8. Waar moet ik oppassen bij AcroYoga

 

 

Wat is AcroYoga?

AcroYoga is een combinatie van Workout Yoga en Asanas, partner-acrobatiek, movement en ontspannende oefeningen. Het is een contact sport, welke iemands zijn/haar fysieke en mentale grenzen verlegt, zijn/haar kracht en flexibiliteit progressief opbouwt, het vinden en ontwikkelen van fijne en grove motoriek bevordert, het samenwerken en vertrouwen in zichzelf en elkaar sterk aanmoedigt.

De inhoud van AcroYoga kan heel variabel zijn. Het gaat vooral om wat de beoefenaars zelf het belangrijkst of het leukst vinden: yoga, acrobatiek, fitness en calisthenics, kunst en performance, dans en beweging, connectie en ontspanning, of gewoon spelen, experimenteren en het uitbouwen van sociale contacten  met elkaar.

Voor wie is AcroYoga?

AcroYoga is toegankelijk voor iedereen! Je kan een complete beginner zijn zonder enige sportieve achtergrond of een top atleet zijn met gouden medailles op zak - het maakt absoluut niet uit voor AcroYoga.

Vanwaar komt AcroYoga?

'AcroYoga' zoals we het nu noemen is al veel langer bekend aan mensen. De exacte roots zijn onbekend, maar het is wel duidelijk dat mens niet de eerste is die zo'n sociale activiteit graag beoefent! Hier zijn enkele voorbeelden om de roots van AcroYoga een beetje in kaart te brengen.

Moet ik een partner hebben voor AcroYoga?

AcroYoga is een sociale activiteit, het is een contact sport waar mensen elkaar leren kennen door middel van met elkaar samen te werken: elkaar dragen en op elkaar vliegen. Als je geen partner hebt, leer je wel iemand kennen tijdens je oefen/spelen moment. De speelsheid en spontaniteit van deze activiteit zorgt ervoor dat haar beoefenaars partners hebben om te samen te oefenen. Dat kan tijdens lessen/workshops, of tijdens open evenementen zoals festivals en jams.

Ben ik te zwaar of te licht voor AcroYoga?

Je kunt nog steeds oefenen, alleen maar in het beginfase zal je meer een drager of een vlieger moeten zijn. Het belangrijkste is de eerlijkheid met jezelf, duidelijke communicatie met anderen en geduld totdat de juiste omstandigheden zich aandienen. Zwaardere mensen kunnen ook vliegen op meer ervaren dragers, en lichtere mensen kunnen ook zwaardere, meer ervaren vliegers dragen. Ook de aanwezigheid van spotters (diegenen die voor het veilige oefenmoment zorgen) zal je motiveren om dingen te proberen waarvoor je in het begin minder zeker zou zijn.

Ben ik te flexibel of te stijf voor AcroYoga?

AcroYoga werkt niet alleen met technieken die mensen moeten kunnen doen, maar ook veel met aanpassingen aan omstandigheden. Elk lichaam heeft haar sterktes en zwaktes. Elke sterkte versnelt en versoepelt het proces. Elke zwakte maakt het proces leerrijk!

Als je te flexibel bent, dan is je uitdaging om vooral te focussen op de versterking van je spieren, zodat het een troef wordt en geen last.

Ben je te stijf? Dan leer je je spieren te stretchen op creatieve en technische manieren. Het Yoga aspect zal je voorzien van de nodige oefeningen om sterker EN flexibeler te worden!

Is er een perfect AcroYoga lichaam?

Het perfecte lichaam van het acroyoga-type wordt ontwikkelt door middel van een juiste mindset. Deze juiste mindset is het respect hebben voor de sterke en zwakke punten van het lichaam, en de bereidheid om deze sterkte en zwakte punten veilig te verkennen met andere mensen van je AcroYoga omgeving.

Waar moet ik oppassen bij AcroYoga?

Het begint met een kritische vraag over je lichaam.

 • Heb je last van duizeligheid wanneer je ondersteboven gaat en vooral wanneer je terugkomt? Dan moet je in het algemeen weten vanwaar dat komt en hoe erg dat is. Met stapsgewijze aanpak en voldoende ruimte nemen, geraak je stilletjes gewend aan ondersteboven houdingen met steeds minder last van duizeligheid.

 • Heb je hoge of lage bloeddruk? Dan is het weer belangrijk om bewust te zijn van de reactie en de hersteltijd van je lichaam op ondersteboven houdingen (zelfs als je gewoon vooroverbuigt). Bij twijfels raadpleeg bij je huisarts!

 • AcroYoga beoefenen met onderrug aandoeningen is steeds mogelijk. Het zal heel belangrijk zijn om duidelijke kennis te hebben van onder welke omstandigheden je blessure getriggerd wordt en hoe lang duurt de herstel. Raadpleeg je fysiotherapeut.

 • Bij zwangerschap is AcroYoga hoogst afgeraden!

 • Vlak na de operatie is het hoogst aangeraden om rekening te houden met de adviezen van je arts.

In het algemeen is het hoogst aangeraden om altijd voorzichtig te zijn bij het uitproberen van een nieuwe activiteit.