WAT IS ACROYOGA

AcroYoga is een breed toegankelijke, speelse, en tegelijk uitdagende combinatie van yoga, partner acrobatiek, beweging en ontspannende partner oefeningen. Het is een sociale activiteit, waarbij je leert verbinden en samenwerken. AcroYoga geeft daarbij een boost in je zelfvertrouwen. Je kan je fysieke en mentale grenzen verleggen. Kracht, flexibiliteit en balans worden op een progressieve manier opgebouwd.

Over het algemeen omvat AcroYoga 3 belangrijke rollen:

  • Een Drager ('Base') - de basis persoon die de vlieger draagt

  • Een Vlieger ('Flyer') - wordt gedragen door de basis persoon

  • Een Spotter - garandeert de veiligheid van de vlieger, de drager en diens omgeving

 

In de loop van het proces kan je je favoriete rol ontdekken: een drager, een vlieger of misschien zelfs beide.

De inhoud van AcroYoga is net zo variabel als de activiteit zelf. Zoals we hierboven al vermeldden, gaat het om wat de beoefenaars zelf het belangrijkst of het leukst vinden: yoga en ontspanning, kunst en performance of juist acrobatische fitness en calisthenics.

De mogelijkheden zijn dus eindeloos!

 

VOOR WIE IS ACROYOGA

AcroYoga is toegankelijk voor iedereen! Als beginnende AcroYogi hoef je niet lenig, sterk of fit te zijn. Je hebt dus geen ervaring of een sportieve achtergrond nodig om met AcroYoga van start te kunnen gaan.

Enige ervaring en fysieke training zijn wél noodzakelijk wanneer je naar een hoger niveau gaat of je jezelf meer gaat verdiepen in AcroYoga. Om op een gezonde wijze AcroYoga te blijven beoefenen, is het uiteraard van belang om je lichaam te onderbouwen én te onderhouden. Deze onderbouwing krijg je mee tijdens de AcroYoga lessen, maar kan ook een deel worden van je eigen praktijk.

Activiteiten die dichtbij AcroYoga staan zijn: Acrogym, Ashtanga Yoga, moderne dans, ballet, partnering, circus acrobatiek, ritmische gymnastiek en zelfs actief klimmen. Afhankelijk van de persoon in kwestie, kan het zo zijn dat je omwille van je rijke achtergrond, meteen naar een hoger niveau kan. Belangrijk hier is een zekere mate van lichaamsbewustzijn (coördinatie, body shapes, spanning vs ontspanning), gewend zijn aan ondersteboven houdingen en geen angst hebben voor partner-werk. Dit hangt van persoon tot persoon af en dient met je AcroYoga docent besproken te worden.

AcroYoga vormt een bron van inspiratie voor heel wat disciplines! Zo is AcroYoga een mooie aanvulling voor activiteiten zoals Yoga, Dans, Contact improvisatie, Circus, Performance, Therapeutics, Fitness en veel meer!

 

AcroYoga Gemeenschap

De AcroYoga gemeenschap in Antwerpen is uitgegroeid van een besloten groepje mensen tot een hele community die op wekelijkse basis samen oefent, samen speelt en samen deelt!

Sinds 2014 zijn er in Antwerpen lessen, workshops en jams op regelmatige basis, in gang gezet door Ruslan North en Saar Wouters. Van slechts één les per week en één jam per maand, zijn wij uitgegroeid tot enkele lessen op wekelijks basis, wekelijkse acro jams, en allerlei activiteiten die de gemeenschap levende houden.

AcroYoga jams vs lessen:

Heel belangrijk om weten is het verschil tussen de lessen en de vrije trainingen - ook bekend als ‘acro jams’. Tijdens de lessen worden deelnemers begeleid en gestimuleerd door professionele docenten. De nodige technieken worden in een veilige setting met aandacht voor het progress van de deelnemers, aangeleerd. De acro jams hebben weliswaar een veel lossere invulling. Het is een leuke gelegenheid, waar je naast de lessen, vrijblijvend AcroYoga materiaal met elkaar kan delen en oefenen. De jams zijn op eigen verantwoordelijkheid, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de organisator om de jams op een veilige manier te laten verlopen. Per ‘jam groep of gemeenschap’ zijn er afzonderlijke afspraken.

 

Voor jams in Antwerpen, kan je je aansluiten bij de Antwerp AcroYoga & Acrobatics Facebook groep.

Heb je vragen? Voel je welkom om ons een berichtje te sturen!

 

AcroYoga Antwerpen Niveaus

AcroYoga NIVEAU 1

introductie

AcroYoga Niveau 1 - Tijdens deze reeks leer je de nodige yoga en workout technieken om je lichaam sterker en flexibeler te maken, alsook partnerwerk en spelen in groep ter bevordering van je vertrouwen en samenwerking met anderen.

Je maakt kennis met de drie belangrijke AcroYoga rollen, waaronder: de drager, de vlieger en de spotter, alsook de hiermee gepaard gaande technieken. Tijdens niveau 1 leer je de AcroYoga basis houdingen en korte transities tussen deze houdingen. Je krijgt ook de nodige relaxatietechnieken om van 'spanning naar ontspanning' over te leren gaan.

Het materiaal is technisch en gericht op veiligheid, maar tegelijk ook spontaan en speels. De lessen zijn opbouwend en het verworven materiaal wordt regelmatig herhaald in één of een ander vorm.

AcroYoga NIVEAU 2

verdiepen

AcroYoga Niveau 2 - Tijdens deze reeks komen er nieuwe AcroYoga technieken aan bod en worden de technieken van Niveau 1 verder verdiept.

 

Basishoudingen- en transities worden hier nog meer onder de loep genomen en vanuit verschillende perspectieven benaderd. De nieuwe oefeningen die hier aan bod komen, vergen meer verfijning op het gebied van balans, coördinatie en stabiliteit. Ook ondersteboven houdingen, zoals hoofd- en schouderstanden, zijn een belangrijk onderdeel van niveau 2. We werken aan versteviging van polsen, armen en schouders, zodat je in staat zal zijn om iemand op je handen te dragen.

We blijven aandacht besteden aan de nodige Yoga workouts om je lichaam op te warmen en te verstevigen, alsook de verdiende ontspanning achteraf. De lessen zijn steeds opbouwend, met terugkerend materiaal.

AcroYoga NIVEAU 3

uitbreiden

AcroYoga Niveau 3 - Deze reeks focust op meer uitdagende AcroYoga houdingen en transities. Hier stomen we je klaar om de bredere wereld van AcroYoga en acrobatiek binnen te stappen. Het onderhouden en het verder verdiepen van balans, kracht, core en stabiliteitsoefeningen, worden eveneens niet weg te denken elementen van je eigen praktijk.

Als vlieger leer je je beter oriënteren in de lucht, je lichaam te controleren en in alle bochten te wenden. Als base ontwikkel je meer verfijnde technieken en leer je de diepere spierlagen te activeren die nodig zijn om je vlieger op een gezonde wijze te blijven dragen.

Tijdens niveau 3 kom je in contact met de veelzijdigheid van AcroYoga, zoals dynamiek, flow en creativiteit.

AcroYoga NIVEAU 4

gevorderd

AcroYoga Niveau 4 - Hier leer je gevorderde acroyoga technieken, dynamische flows en staande acrobatiek. De lessen starten steeds met pittige yoga calisthenics, vervolgd door inversies zoals hoofdstanden, elleboog standen, solo en duo handstanden. Deze worden achteraf toegepast in het lesmateriaal.

We ontleden enerzijds de acrobatische rechte lijnen, en anderzijds een soepele en vloeiende bewegingskwaliteit. Tijdens deze lessen leer je je core daadwerkelijk te gebruiken, en krijg je alles wat nodig is om van jezelf een getrainde Yogi of acrobaat te maken. Je mag rekenen op een stevige portie acro-fitness, afgerond met een heerlijke ontspanning.

Deze lessen zijn progressief opgebouwd, variabel en creatief qua inhoud. Elke reeks brengt weer iets nieuws met zich mee!

 

ACROYOGA ANTWERPEN team

Ruslan North

Ruslan North

Docent AcroYoga, Coach Motorische Gezondheid

Ruslan North is een gepassioneerde yoga calisthenics beoefenaar, creatieve ‘mover’, Aikidoka en artiest bij Moving Fire Arts. Als AcroYoga Antwerpen docent is hij zeer innovatief en heeft een scherp oog voor techniek.

Oorspronkelijk afkomstig uit Moskou, heeft Ruslan zich in België gevestigd sinds 2001.  Door zijn liefde voor beweging en zijn diepe connectie met kunst, was hij steeds geboeid door multidimensionale sporten, zoals Aikido, AcroYoga en performing arts.

Zijn onderwijstechnieken inspireren zijn studenten om het materiaal te benaderen vanuit verschillende perspectieven, steeds op een gegronde en ondersteunende manier. Ruslan’s typische kenmerken zijn het detecteren van eenvoud in de meest complexe processen, het vermogen om anderen te begeleiden in duidelijke stappen en zijn natuurlijke aanleg om ‘het ijs te breken’ met humor, optimisme en gemak.

Saar Wouters

Saar Wouters

Docente Yoga, AcroYoga, Choreograaf

Saar Wouters is manager en artiest bij Moving Fire Arts, toegewijde yoga beoefenaar- en instructeur, ervaren met shiatsu- stoelmassage en een innovatieve AcroYoga docente bij AcroYoga Antwerpen.

Yoga kwam op haar pad in 2001, tijdens één van haar reizen naar India, en werd al snel een onafscheidelijk onderdeel van haar leven. Oorspronkelijk begonnen met Iyengar en Ashtanga yoga, bouwde ze veel van haar ervaring op door zelf-training en het lesgeven hierin. Zo ging ze haar opgedane kennis steeds meer combineren met haar veelzijdige en persoonlijke inbreng.

Saar haar sterke fascinatie voor kunst, beweging, menselijke interactie en yoga bracht haar in contact met AcroYoga. Met haar grote en sierlijke verschijning en sterke voeling voor ‘het proces’, motiveert ze vliegers om ‘op te stijgen’ en dragers om beter ‘te gronden’.

Sebastian Debels

Sebastian Debels

Docent AcroYoga, Thai Masseur

Sebastian Debels kwam enkele jaren geleden tijdens een festival, spontaan in contact met AcroYoga. Sindsdien ging er een nieuwe wereld voor hem open. AcroYoga werd een niet weg te denken onderdeel van zijn leven. Hij liet zich inspireren door intensieve trainingen, lessen en workshops en raakte geïntrigeerd door het artistieke ‘AcroYoga Montreal’. Hij besloot een teacher training bij hen te volgen.

Naast AcroYoga is Sebastian professioneel Thai masseur bij Flow Therapeutics en heeft een grote interesse voor gezond leven en alles wat daar rond draait.

“Beweging staat centraal en moet gevoed worden door gezonde eetgewoontes”. Na zich een aantal jaren sportief bezig te houden met lopen en fietsen, ging hij zich nadien meer richten krachttraining met eigen gewicht. Later kwam hij in contact met Hatha yoga, Tai Chi en Thai massage, waardoor hij naast zijn sportieve bezigheden, ook meer het energetisch pad ging bewandelen.

Herlinde Van de Maele

Herlinde Van de maele

Docente AcroYoga

Vanuit uit een rijke achtergrond met dans en beweging, nam Herlinde in 2016 gewoon uit nieuwsgierigheid, deel aan haar eerste AcroYoga workshop. Ze was zodanig onder de indruk van het gegeven dat je met AcroYoga ‘veel meer kan je denkt’, dat ze sindsdien bleef zoeken naar mogelijkheden om te blijven oefenen. Na een tijdje ontmoette ze Sebastian, met wie ze op een heel natuurlijke wijze op regelmatige basis ging trainen. Hij werd haar vaste AcroYoga partner.

Wat Herlinde zo boeit in het beoefenen van AcroYoga, is de vreugde van samen beleven en bewegen, het vallen en opstaan, de toewijding om het steeds opnieuw te proberen - “Nog een ‘laatste keer’, want elke keer dat je opnieuw probeert, kom je dichterbij het doel dat je wil bereiken”. Uit dankbaarheid voor al het goeds dat AcroYoga met zich mee heeft gebracht, deelt ze deze ervaring graag met anderen. Zo besloot ze om samen met Sebastian voor de AcroYoga Montreal teacher training te gaan.